Kaip ir iš ko galima lengvai ir greitai paruošti sveiką gėrimą, kuris išvalys organizmą, aprūpins jį vitaminais, fermentais ir antioksidantais bei sustiprins natūralią organizmo apsaugą? Tiesiog nusipirkite:
- vieną žalią obuolį
- vieną kriaušę
- grynų amlos miltelių su miežių želmenimis
Obuolį ir kriaušę nuplaukite, supjaustykite mažais gabalėliais (be sėklų) ir sudėkite į maišytuvą. Įpilkite 250 ml gryno vandens ir du arbatinius šaukštelius smulkiai sumaltų Amla miltelių su miežių želmenimis. Maišome 1 minutę ir turime dvi porcijas skanaus, subalansuoto gėrimo, skirto naujos dienos pradžiai.
Amla ir miežių želmenys
Emblica officinalis ir Hordeum vulgare yra du supermaisto produktai, kuriuos šiandien daugelis žmonių mėgsta ir įtraukia į savo įprastą mitybą - saulėje džiovintų vaisių (amla arba amalaki), kurie tiesiog valgomi, arba maltų miltelių (amla, miežių želmenys) pavidalu. Galima vartoti kapsulėse arba ištirpinti vandenyje.
Kitas įdomus ir dar ne taip plačiai žinomas variantas - grynus miltelius įmaišyti į šviežiai spaustas sultis arba kokteilius. Miežių želmenyse yra magnio, kuris prisideda prie organizmo šarminimo ir jo elektrolitinės pusiausvyros palaikymo. Todėl jis idealiai tinka pavasariniam organizmo rūgštingumui mažinti. Vitaminas B6 palaiko normalią raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, o varis padeda pernešti geležį ir deguonį organizme. Kartu su malta amla padidina gebėjimą įsisavinti geležį, mažina nuovargį ir išsekimą, gerina medžiagų apykaitą, o dėl didelio vitamino C kiekio stiprina imuninę sistemą.
Taigi, ką gausite su šiuo kokteiliu:
- įvairių antioksidantų (medžiagos, mažinančios įprastą oksidacijos procesą, kuris atsakingas už senėjimą ir ląstelių žūtį)
- bioflavonoidų (vitaminų, palaikančių ląstelių sienelių atsparumą kenksmingų medžiagų - laisvųjų radikalų - skverbimuisi)
- svarbių ir nepakeičiamų amino rūgščių
- kalcio, geležies, fosforo, magnio, vario
- vitaminų C, B1, B2, B6, karotino
- Tai penkios grupės iš šešių. Jos skirtos trijų biologinių energijų - vata, pitta ir kapha - pusiausvyrai palaikyti.
Natūralus vitamino C šaltinis
Ne tik Ajurvedoje amla vertinama dėl didelio vitamino C ir antioksidantų kiekio. Šiame mažame Indijos vaisiuje esantis vitaminas C labai prisideda prie organizmo valymo nuo laisvųjų radikalų ir skatina organizmo gynybą.
Kiek vitamino C man reikia?
Vitamino C vartojimas kiekvienam žmogui yra labai individualus. Sveikam gyvenimo būdui rekomenduojama vitamino C dozė paprastai yra apie 60 mg per dieną. Sergant kvėpavimo takų ligomis gydytojai rekomenduoja 100-150 mg paros dozę. Esant didesniam krūviui (pvz., stresui), jo suvartojimas padidėja iki kelių tūkstančių miligramų. Sportininkams, imuniteto sutrikimų turintiems žmonėms, ligoniams, diabetikams, rūkaliams ir alkoholikams vitamino C vartojimas turi būti padidintas. Įprastam vitamino C suvartojimui įtakos turi mityba ir skysčių suvartojimas, taip pat fizinis krūvis ir psichinė įtampa. Vitamino C trūkumas pasireiškia nuovargiu, dantenų kraujavimu ir apskritai sumažėjusiu atsparumu infekcijoms. Vitaminas C organizme nekaupiamas, todėl jo būtina vartoti reguliariai. Ypač vaikams, pagyvenusiems žmonėms ir ligoniams jo reikia reguliariai vartoti kasdien. Natūraliai gautas vitaminas C, žinoma, yra veiksmingesnis už sintetiniu būdu pagamintą.