Legendos byloja, kad tradicinė arbata, ruošiama iš Masala prieskonių, egzistavo jau prieš kelis tūkstančius metų, kai tuometiniai Indijos maharadžos gurkšnodavo stiprų įvairių prieskonių mišinį, kad neužmigtų aptarinėdami dvaro reikalus.
Kaip atsirado tradicinė indiška Masala Chai?
Kadaise karališkuosiuose dvaruose patiekiamo gėrimo sudėtyje buvo tik prieskoniai ir ajurvedinės žolelės, jis buvo naudojamas ir kaip sveikas gėrimas, ir kaip ajurvedinis vaistas. Tik atvykus britams, kurie Indijoje atrado arbatos magiją ir 1835 m. Asame įkūrė arbatos plantacijas, į tradicinę masala arbatą buvo pradėta dėti juodosios arbatos lapelių.
Tačiau iš pradžių Indijoje buvo nelengva pradėti gerti juodąją arbatą, nes paprastiems žmonėms ji buvo neįperkama. Todėl atsirado prieinamesnė versija, kurioje buvo mažiau juodosios arbatos, bet praturtinta pienu ir cukrumi, siekiant išlaikyti stiprų ir gardų skonį. Išradingi britų pirkliai vėliau šią britišką arbatą reklamavo kaip gardų gėrimą atsipalaidavimo ir atgaivos akimirkoms. Populiarėjant "Masala chai" pradėta siūlyti geležinkelio stotyse ir visose viešose vietose, kur ją pardavinėjo gatvės arbatos pardavėjai, vadinami "chaiwala", mažuose moliniuose puodeliuose, vadinamuose kullhars, kad atsipalaiduotumėte nuo kasdienybės šurmulio. Taip atsirado tradicinė Masala arbata, kokią ją žinome šiandien.
Kas yra tikroji Masala Chai?
Šis gardus gėrimas su prieskoniais tapo vienu iš pagrindinių Indijos kultūros simbolių ir vietinių gyventojų pasididžiavimo šaltiniu - kiekvienas Indijos regionas ir net kiekviena šeima turi savo "Masala chai" receptą, perduodamą iš kartos į kartą.
Masala - tai prieskonių mišinys, kurį dažniausiai sudaro imbieras, gvazdikėliai, kardamonas, muskatas, juodieji pipirai ir cinamonas. Skaniausia mėgautis su nenugriebtu pienu (rekomenduojame ekologišką pieną), kuris suteikia gėrimui subtilumo. Kitas būtinas elementas yra cukrus, geriausia - cukranendrių cukrus. Indijoje naudojamas žalias cukranendrių cukrus, vadinamas jaggery, kuris labiau primena medų.
Paruoškite gardžią MASALA CHAI porcijiniuose arbatos maišeliuose lengvai namuose ar biure ir leiskite sau atsigaivinti taip, kaip tai darė senovės Indijos maharadžos. Turtingoje jos sudėtyje rasite:
-
Asamo juodosios arbatos: atgaivina protą, gerina koncentraciją ir bendrą budrumą
-
Zingiber officinale (tikrasis imbieras): skatina gyvybingumą, gerą virškinimą ir imunitetą
-
Elettaria cardamomum (tikrasis kardamonas): gerina virškinimą
-
Cinnamomum zeylanicum (ceiloninis cinamonas): veikia kaip antioksidantas, gaivina kūną ir protą
-
Syzygium aromaticum (kvapnusis gvazdikmedis): gerina kraujotaką ir širdies bei kraujagyslių sveikatą
-
Piper nigrum (juodasis pipiras): palaiko kvėpavimo ir nervų sistemos veiklą
-
Piper longum (ilgasis pipiras): stimuliuoja organizmo apsaugą ir skatina atsparumą stresui
-
Myristica fragrans (kvapusis muskatmedis): skatina sveiką apetitą
Taip pat išbandykite du skirtingus paruošimo būdus:
Indiškas būdas: Užvirinkite 250 ml vandens (¾ puodelio) ir pieno (¼ puodelio). Sumažinkite ugnį, įdėkite 1-2 maišelius arbatžolių ir palikite virti 3-5 minutes. Palikite šiek tiek pastovėti. Pagal skonį įberkite cukranendrių cukraus, sirupo arba medaus ir mėgaukitės gardžia "Masala Chai" arbata.
Britiškas būdas: Užpilkite 250 ml verdančio vandens ant arbatžolių pakelio ir palikite 3-5 minutėms. Įpilkite pieno, įberkite cukranendrių cukraus, sirupo arba medaus pagal skonį ir mėgaukitės gardžia "Masala Chai" arbata.