„Tegul tavo maistas būna tavo vaistai, o tavo vaistai būna tavo maistas“ – Ajurvedos patarlė
Ši senovės patarlė sudaro Ajurvedos išminties pagrindą. Kai išmoksime maitintis teisingai – tai yra pagal savo fizinę ir psichinę konstituciją – mūsų kūnas bus subalansuotas ir sveikas.
Šešių skonių teorija
Ši natūrali koncepcija remiasi Ajurvedos šešių skonių teorija. Kiekvienas skonis turi specifinį poveikį mūsų organizmui ir gali būti naudojamas gydymo tikslais. Mūsų organizmą skirtingai paveiks saldus skonis, kuris ramina, ir aštrus skonis, kuris padidina ugnį kūne. Taigi kai kuriems žmonėms aštrus maistas gali būti naudingas, nes jiems reikia palaikyti virškinimo ugnį skrandyje ir tokiu būdu sveiką virškinimą. Tačiau kai kuriems žmonėms tai gali sukelti per daug karščio, kuris vėliau pasireiškia, pavyzdžiui, uždegimu ir per dideliu pykčiu. Žinojimas, koks polinkis mums naudingas, o kuris ne, ir yra esminis mūsų gebėjimas reguliuoti savo sveikatą ir išlaikyti psichosomatinę pusiausvyrą.
Dieta pagal Konstituciją
Stenkitės savo kasdienėje mityboje labiau įsisąmoninti skonių savybes ir poveikį – taip daug sužinosite apie save ir savo polinkius. Mūsų internetinis došos testas gali padėti jums tai padaryti ir pateikia trijų pagrindinių Ajurvedos principų (vata, pitta ir kapha) individualų santykį jūsų kūne. Galėsite geriau suprasti, kodėl jums patinka ar nepatinka tam tikri dalykai, taip pat tai suteiks jums raktą, kuriant dietą ir pasirenkant tinkamus skonius, kurie padės lengvai reguliuoti fizinę ir psichinę būklę.
Skonis | Savybės |
Poveikis-vidut.vartojimas |
Poveikis-perteklinis vartojimas |
Maisto pavyzdys |
saldus |
sunkus, vėsinantis, riebus, anabolinis |
stimuliuoja gyvybės bioenergiją(ojas), kūno audinių augimą, ramina deginimą, stimuliuoja pojūčius, atgaivina odą, plaukus, balsą, mažina troškulį, ir alkio jausmą, suteikia stabilumo, stiprybės, energijos, gyvybingumo ir ilgaamžiškumo, meilės ir užuojautos |
peršalimas, kosulys, sunkumas, nutukimas, kraujo tirštėjimas, apetito praradimas, navikai, patinimas, diabetas, mieliagrybių dauginimasis ir infekcijos, tinginystė, troškulys ir mieguistumas; skatinamas prisirišimas, godumas ir noras turėti | cukrus, medus, datulės, saldymedis, ryžiai, kviečiai, pienas |
sūrus |
sunkus, šildantis, riebus, vidurius laisvinantis, antispazminis | padeda virškinti, mažina pilvo pūtimą, suteikia energijos, elektrolitų pusiausvyrą, skatina raumenų augimą, stiprina dvasią, pasitikėjimą, drąsą ir entuziazmą | kraujo sutirštėjimas ir kraujagyslių susiaurėjimas - kraujospūdžio padidėjimas, skysčių kaupimasis - patinimai, raukšlės, opos, kraujavimas, padidėjęs rūgštingumas, odos problemos; noras turėti, irzlumas | Akmens druska, jūros druska, juodoji ar sezamo druska, jūros dumbliai, tamari |
kartus |
vėsinantis, lengvas, sausas, priešuždegiminis, antibakterinis, antivirusinis, vidurius laisvinantis |
nuo nuodų, bakterijų, mažina perštėjimą, niežulį, gydo odos ligas, nuo karščiavimo, valo kepenis, stiprina odą, raumenis, mažina pilvo pūtimą, gerina virškinimą, stiprina kasą – reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, šalina toksinus ir riebalus; padeda atitrūkti nuo įtampos ir potraukių |
galvos svaigimas, sąmonės netekimas, išsekimas, svorio kritimas, osteoporozė;cinizmas, atsainus požiūris, pasipiktinimas, atsiribojimas, izoliacija ir vienatvė | kartaus meliono, ciberžolės ir kiaulpienės šaknų, alavijo, sandalmedžio, kavos |
rūgštus |
lengvas, šildantis, gaivus, antispazminis |
gerina apetitą, seilių gamybą ir virškinimą, mažina pilvo pūtimą, maitina širdį, atgaivina protą, subalansuoja cholesterolio kiekį, mažina nuovargį; skatina gebėjimą vertinti, įžvalgumą, budrumą |
iššaukia uždegimus (kepenų, šlapimo pūslės), padidėjusį rūgštingumą, bėrimus, dantų jautrumą, troškulį, rėmenį, viduriavimą ;skatina perdėtą kritinį požiūrį, smerkimą, pavydą, neapykantą |
grietinė, jogurtas, actas,sūris, citrusiniai vaisiai, žalios vynuogės, fermentuotas maistas |
aitrus |
lengvas, šildantis, džiovinantis, antispazminis, antiparazitinis
|
gerina virškinimą, įsisavinimą, valo burną, sinusus, gerina kraujotaką, tirpdo krešulius, šalina riebalus ir skatina tuštinimąsi;skatina entuziazmą, protinę jėgą, aiškų suvokimą, ryžtą |
viduriavimas, rūgštingumas, pykinimas, nemiga, skrandžio opos, uždegimas, gleivinių dirginimas, žagsėjimas; neigiamos reakcijos, pyktis, smurtas, priešiškumas, pavydas, agresija, konkurencija |
Kajeno ir juodieji pipirai, čili pipirai, garstyčių sėklos, imbieras, svogūnai, ridikai, krienai, česnakai |
sutraukiantis |
vėsinantis, džiovinantis, sunkus, priešuždegiminis, įžeminantis |
gerina pasisavinimą, padeda nuo viduriavimo, gydo opas, šalina riebalus, stabdo kraujavimą - skatina kraujo krešėjimą, sutraukia kraujagysles; stiprina dvasią ir proto galias |
sukelia mėšlungį, vidurių užkietėjimą, burnos džiūvimą, kas trukdo kalbėti, iššaukia užkimimą, širdies spazmus, kraujotakos sulėtėjimą, gali sukelti traukulius, svorio kritimą, nervų ir raumenų ligą; sukelia minčių sumaištį, dezorganizaciją, nemigą, nerimą, nervingumą, frigidiškumą, depresiją |
neprinokę bananai, granatai, avinžirniai, šparaginės pupelės, liucernos daigai, dauguma žalių daržovių |
Kichadi – harmonijos kupino patiekalo receptas
Harmoningo ir subalansuoto maisto, kuris tinkamai maitina visas kūno konstitucijas, pavyzdys yra KICHADI – Ajurvedos virtuvės lobis. Kichadi tinka ištisus metus. Basmati ryžiai ir mung pupelės sudaro patiekalo pagrindą. Šis subalansuotas patiekalas yra geras baltymų derinys. Pateikiame kichadi receptą su daržovių mišiniu, tačiau jį galima paruošti ir be daržovių - kaip pagrindinį patiekalą, tada jį paruošti greičiau ir lengviau tuo atveju, jei nemėgstate daržovių. Tada patiekalas susideda tik iš mung pupelių arba lęšių, ryžių, žolelių ir prieskonių. Linkime gero skonio, subalansuoto ir sotaus maisto!
Kichadi su daržovėmis
Paruošimo laikas: 35 minutės
Virimo laikas: 45 minutės
Porcijos: nuo 6 iki 8 porcijų
Kichadi pagrindiniai ingredientai - ryžiai ir mung pupelės arba raudonieji lęšiai
3½ stiklinės vandens
¾ puodelio lukštentų arba nelukštentų basmati ryžių (geriausiai virškinamų ryžių rūšis)
¾ puodelio mung pupelių arba raudonųjų lęšių
1 arbatinis šaukštelis maltų kmynų
1 arbatinis šaukštelis maltos kalendros
½–1 arbatinis šaukštelis raudonųjų pipirų (saldžiųjų arba aštriųjų - pagal skonį)
¼ arbatinio šaukštelio ciberžolės
¼ arbatinio šaukštelio kardamono
⅛ arbatinio šaukštelio gvazdikėlių
Ingredientai - daržovių dalis:
1 vidutinio dydžio geltonas arba baltas svogūnas, smulkiai pjaustytas
1 ½ arbatinio šaukštelio smulkiai supjaustyto česnako (apie 2 skiltelės)
1 arbatinis šaukštelis tarkuoto arba smulkiai pjaustyto šviežio imbiero
3 puodeliai vandens
2 vidutinės bulvės, supjaustytos mažais kubeliais (apie 1 ½ puodelio)
1 vidutinė saldžioji bulvė, supjaustyta mažais kubeliais (apie 2 puodeliai)
2 saliero stiebai, susmulkinti (apie ⅔ puodelio)
1¼ puodelio virtų žirnių (jei naudojate šaldytus, atšildykite su trupučiu šilto vandens)
4 puodeliai stambiai pjaustytų lapinių žalumynų (galite naudoti bet kokias salotas, špinatus, rukolą, lauko žalumynus, saldžiuosius pankolius - galima bet kokia proporcija)
Paruošimas
Vandenį, ryžius, mung pupeles arba lęšius ir prieskonius sudėkite į puodą, skirtą sriubai virti, ir neuždengę užvirinkite. Tada sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir virkite 45 minutes.
Maždaug 15 minučių prieš verdant ryžius ir lęšius, kitame aukštame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą vandens. Kai vanduo pradės šnypšti, suberkite svogūnus ir maišydami pakepinkite 3 minutes, prireikus įpildami šiek tiek vandens. Tada suberkite česnaką ir imbierą ir maišydami kepkite apie 1 minutę. Įpilkite 3 puodelius vandens, sudėkite bulves, saldžiąsias bulves ir salierus ir neuždengę užvirinkite. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite dar apie 7 minutes. Suberkite žirnius ir lapinius žalumynus, tada uždenkite ir virkite dar 3 minutes arba kol bulvės suminkštės.
Galiausiai sumaišykite puode virtas daržoves kartu su virtais ryžiais, mung pupelių arba lęšių mišiniu ir prieskoniais.
Pastaba. Kad receptas būtų paprastesnis, įvairūs prieskoniai, dedami į ryžius ir mung pupeles arba raudonuosius lęšius, gali būti pakeisti 2–3 arbatiniais šaukšteliais mėgstamo kario prieskonio. Mung pupeles taip pat galima iš dalies arba visiškai pakeisti raudonaisiais lęšiais.