Ar esate girdėję apie amlaki? Iš tikrųjų šis mažas indiškas vaisius yra didis ajurvedos medicinos lobis, naudojamas jau daugiau nei 2500 metų.
Didelis antioksidantų ir vitamino C kiekis padeda išvalyti organizmą nuo laisvųjų radikalų, stipriai stimuliuoja imuninę sistemą ir maitina kūno audinius. Daugiau apie šį augalą galite sužinoti mūsų straipsnyje “Amalaki - dangiškasis Indijos vaisius”.
Norėtume jums patarti, kaip veiksmingai pasinaudoti šiuo tradiciniu ajurvedos vaisiumi. Jau 15 metų vaistažolių fabrike rankiniu būdu apdorojame vaisius ir gaminamame Amalaki. Siūlome jums kelis jos variantus.
Amalaki vartotojo vadovas
Amalaki yra puikus maisto papildas – gali būti kaip tiesiog džiovinti vaisiai, išvirti ajurvediniame eliksyre, taip pat gali būti maltų RAW kokybės miltelių pavidalu. Amalaki galima vartoti tokiais pavidalais:kaip ajurvedinę arbatą, karštą amalaki su medumi arba sumaišytą su šviežiais vaisiais kaip ajurvedinį kokteilį. Ką pasirinksite, priklauso nuo jūsų. Mes žingsnis po žingsnio aptarsime visas galimybes.
AMALAKI vartojama keliais pavidalais, t.y.:
- Tradiciniai džiovinti vaisiai (profilaktika ir imunitetas),
- Ajurvedinis eliksyras (regeneracija ir gyvybingumas),
- Karšta amla su medumi (valymui ir gerai sveikatai),
- Ajurvedinė arbata (sveikatos problemoms spręsti),
- Ajurvedinis Amalaki kokteilis (gaiviam stimuliavimui),
- Amalaki kaip džiovintas vaisius - puiki profilaktika.
Galite paragauti ir šviežio amlos vaisiaus, tačiau nedaugelis žmonių gali jį valgyti vieną, nors savo dydžiu jis primena didesnį agrastą. Dėl didelio vitamino C kiekio šis vaisius yra labai rūgštus ir sutraukiantis. Tačiau jame taip pat yra kartaus, aštraus ir saldaus skonio, todėl jis turi penkis iš šešių skonių, kuriuos gali atpažinti mūsų pojūčiai. Ajurvedos požiūriu, šis vaisius yra puikus preparatas, padedantis subalansuoti visas tris biologines energijas - vata, pitta ir kapha, o jų individualų santykį galima sureguliuoti tinkamo skonio dieta.
Todėl amalaki visada pasaldinama, kad būtų skani. Svarbu, kaip ji yra paruošta: ar ji surinkta tausojančiu būdu, natūralioje aplinkoje, neužterštoje cheminėmis medžiagomis, ar yra prinokusi, ar gerai išdžiovinta ir koks saldiklis naudojamas.
Amalaki natural, kaip ir kiti mūsų siūlomi variantai, gaunama iš natūralios gamtos. Smulkūs ūkininkai, kurių vienintelis pragyvenimo šaltinis dažnai būna žolelių ir vaisių rinkimas rankomis, renka amlos vaisius nuo medžių tuose regionuose, kur jie natūraliai auga- dažnai miškuose aplink jų gyvenamąsias vietas. Surinkę vaisius paskleidžia ant plokščių namų stogų, kur jie natūraliai išdžiūsta saulėje ir atsikrato sėklų. Dalį derliaus jie parduoda tiesiai į mūsų vaistažolių gamyklą Katmandu, kur šią amalaki naudojame ajurvedinėms arbatoms gaminti.
Įdomūs faktai:
Kai kuriose vietovėse amlą renka ir vietinės gentys, pavyzdžiui, Soliga gentis, viena seniausių Indijos genčių, kuri maitinasi miško gėrybių derliumi pietų Karnatakoje, Biligiri Rangaswamy rezervate. Jų tradiciniai būstai įrengti aukštai medžių viršūnėse, kad apsisaugotų nuo laukinių žvėrių, todėl jie vadinami medžių žmonėmis.
Jei amalaki skirta tiesiogiai vartoti kaip džiovintas vaisius (Amalaki natūralus 100 g), procedūra šiek tiek skiriasi - švieži vaisiai išskobiami, supjaustomi ir pamerkiami į cukranendrių sultis (šviežiai spaustos sultys iš ilgų cukranendrių lapų, kurias mėgsta čiulpti indų vaikai). Prieš dedant ant džiovinimo padėklų, vaisiai kelis kartus nuplaunami švariu vandeniu, kad cukranendrių sulčių būtų kuo mažiau. Tada jie džiovinami džiovyklose, naudojant saulės energiją, iki 40 °C temperatūros. Taip gaunamas skanėstas, kuris yra populiarus vitaminų papildas vaikams ir suaugusiesiems.
PATARIMAS: įprastiniame dienos režime kaip ligų profilaktiką rekomenduojame 3 vaisius per dieną.
Išbandykite skirtingus amlos variantus - mes Amla natural gardiname šviežiai maltais prieskoniais - imbieru, cinamonu, kardamonu ir citrinžole-taip praturtinam jos skonį ir poveikį. Ar kada nors ragavote?
Amalaki - svarbi ajurvedos receptų sudedamoji dalis
Jei norime laikytis tradicinio amalaki vartojimo būdo, kuris yra ajurvedinių gydymo procedūrų dalis, ją vartosime vadinamųjų avalehas - vaistažolių uogienių ar eliksyrų pavidalu arba kaip gydomąsias arbatas / gėrimus.
Avalehas - ajurvediniai vaistažolių eliksyrai iš amalaki
Šiuo atveju amalaki vaisiai yra virti, kaip ir vaisiai, iš kurių paprastai gaminamas marmeladas. Taip gaunama uogienė, į kurią įvairiais etapais įmaišomos ajurvedinės vaistažolės. Kai kuriems eliksyrams naudojamos šaknys (pvz., imbieras, ašvaganda - indiškas ženšenis, ciberžolė, saldymedis, ...), kai kuriems -vaisiai (kardamonas, kankorėžis, pipirnė, kalendra, ...), kitiems - stiebai, lapai arba žievė (gudučis, cinamonas, šparagai, santalas, brahmi, ...). Po to įdedama lydyto sviesto (ghi) ir medaus.
Kaip ir legendoje apie išminčių Chyawaną, kuris senovėje, vartodamas amlą ir daugybę ajurvedinių žolelių, susigrąžino jaunystę ir gyvybingumą ir sulaukė gilios senatvės, todėl jo vardu buvo pavadintas garsiausias ajurvedinis eliksyras, vadinamas Chyawanprash. Garantuojame tokiu būdu paruošto Chyawanprash kokybę ir patys jį vartojame nuolat ir su malonumu!
PATARIMAS: pabandykite išgerti po vieną arbatinį šaukštelį ryte ir vakare su pienu / augaliniu pienu ir suteikite savo kūnui energijos šaltinį, kuris sustiprina ojas - giluminę imuninės sistemos esmę.
Be to, galite rinktis specialiai jums pritaikytą ajurvedinį eliksyrą. Pagal savo receptus, remdamiesi Chyawanprash, sukūrėme kitų rūšių ajurvedinių eliksyrų, skirtų daugeliui sveikatos problemų, susijusių su kaulais ir sąnariais, nervų sistema, kepenimis ir krauju, virškinimo sistema, raumenimis, kvėpavimo takais, šlapimo takais, veido ir kūno oda, reprodukciniais audiniais ir kt.
Karšta amalaki ar ajurvedinis kokteilis?
Smulkiai sumaltus grynus RAW kokybės miltelius iš saulėje džiovintos amlos galima vartoti kaip karštą ajurvedinį gėrimą (1 arbatinį šaukštelį užpilkite karštu vandeniu ir pagal skonį įmaišykite medaus) arba galite naudoti tiesiog kaip ajurvedinį kokteilį kartu su šviežiais sumaišytais vaisiais pagal savo skonį.
Didžiausią naudą mūsų organizmas gauna, kai geriame karštą amlos gėrimą kartu su grynais milteliais, iš dalies nusėdusiais ant dugno (prieš geriant gerai išmaišyti). Kadangi milteliai yra tikrai vertingi ir natūralūs, jie netirpsta, skirtingai negu greitai paruošiami milteliai, kuriuos esame įpratę vartoti ir juose yra daug maistinių dažiklių, saldiklių, konservantų ir lipnumą mažinančių medžiagų. Kad skonis būtų malonus, rekomenduojame įdėti medaus arba natūralaus saldiklio. Ajurvediniuose kokteiliuose milteliai sumaišomi su vaisių minkštimu, todėl vartodami juos net neatpažįstame.
PATARIMAS: pabandykite amalaki derinius su kitais supermaistais, tokiais kaip moringa, ciberžolė, jauni miežiai, spirulina, mumijo (shilajit), ašvaganda ir imbieras, ir pasigaminkite karštą gėrimą arba sveiką kokteilį pagal savo skonį.
Ar žinojote, kad:
Amalaki pasižymi išskirtiniu vadinamuoju išlaikymo gebėjimu - bet kokioje situacijoje ji stengiasi išlaikyti maksimalų maistinių medžiagų, taigi ir vitamino C, kiekį. Praktiškai tai reiškia, kad ją galima virti iki 8 minučių, išsaugant 95 % vitaminų. Todėl nebijokite užpilti amlos miltelių verdančiu vandeniu ir tinkamai išvirti ajurvedinę arbatą (rekomenduojame 3-5 min.). Net ir amla ajurvediniuose eliksyruose, kuriuose visos sudedamosios dalys turi būti verdamos kartu, nėra nuskurdinta dėl aukštos temperatūros.
Ajurvedinės arbatos su amalaki
Paskutinis ir pats tradiciškiausias amlos vartojimo būdas yra ajurvedinė arbata. Iš mūsų rankomis sumaišytų 57 vaistažolių mišinių variantų sąrašo -24-iuose iš jų yra amalaki-emblica officinalis. Garsiausias ajurvedinis derinys yra "Triphala", kuriame deriname trijų vaisių poveikį - amlos (emblica officinalis) kartu su medžių bibhitaki (terminalia bellirica) ir haritaki (terminalia chebula) vaisiais. Šis derinys, stipriai detoksikuojantis žarnyną, paprastai yra labai kartus ir dažniausiai parduodamas kapsulėmis. Mes rekomenduojame skysčius, kuriuos organizmas įsisavina greičiau ir geriau, todėl siūlome trifalą ajurvedinės arbatos pavidalu kartu su žolelėmis, kurios sumažina jos kartumą ir todėl yra malonaus skonio.
Ar jau nusprendėte, kuris iš būdų jums labiausiai tinka?
Štai trumpas amalaki naudos sveikatai sąrašas:
organizmo detoksikacija - imuniteto stiprinimas - mityba ir ląstelių regeneracija.
Amalaki veikia kaip puikus tonikas, užtikrinantis optimalią imuniteto, virškinimo, medžiagų apykaitos, kepenų, kraujo, širdies, smegenų ir nervų sistemos veiklą. Ją žinantys alpinistai vartoja kildami į didelius aukščius, kur reikia sureguliuoti jautraus skrandžio veiklą ir palaikyti kraujo susidarymą bei audinių aprūpinimą deguonimi. Amalaki pagreitina organizmo regeneraciją esant didelėms energijos sąnaudoms ir darbo krūviui, o vaikams yra natūralus vitamino C papildas.
Amalaki rasite:
- įvairių antioksidantų (medžiagų, mažinančių įprastą oksidacijos procesą, kuris yra atsakingas už senėjimą ir ląstelių nykimą),
- vitaminų C, B1 ir B2,
- bioflavonoidų (vitaminų, palaikančių ląstelių sienelių atsparumą laisvųjų radikalų skverbimuisi),
- didelę gyvybiškai svarbių nepakeičiamųjų aminorūgščių koncentraciją,
- mineralų, tokių kaip kalcis, geležis ir fosforas.